UNS S32305 2205 F51

2205 дуплекс нерѓосувачки челик плоча во дебелини од 3/16 "(4.8mm) преку 6" (152.4mm). развлекување е за два пати на аустенитно нерѓосувачки челици, со што се овозможува на дизајнер да се спаси тежина и изработка на алуминиумски повеќе цена конкурентна во споредба со 316L и 317L.

Достапно за дебелини Алуминиумски 2205:

3/16 "

1/4 "

5/16 "

3/8 "

1/2 "

5/8 "

3/4 "

7/8 "

1 "

1 1/8 "

1 1/4 "

1 3/8 "

1 1/2 "

4.8mm

6.3mm

7.9mm

9.5mm

12.7mm

15.9mm

19mm

22.2mm

25.4mm

28.6mm

31.8mm

34.9mm

38.1mm

1 5/8 "

1 3/4 "

2 "

2 1/4 "

2 1/2 "

2 3/4 "

3 "

3 1/4 "

3 1/2 "

4 "

5 "

6 "

 

41.3mm

44.5mm

50.8mm

57.2mm

63.5mm

69.9mm

76.2mm

82.6mm

88.9mm

101.6mm

127mm

152.4mm

 

Легура 2205 (УНС S32305 / S31803) е 22% хром еден, 3% молибден, 5-6% никел, азот легирани дуплекс нерѓосувачки челик со високо општо, локализирани и стрес својства отпорност на корозија во прилог на висока јачина и одлична цврстина влијание .

Легура 2205 дуплекс нерѓосувачки челик обезбедува спротивставувајќи и пукнатина отпорност на корозија супериорен во однос на 316L или 317L аустенитно нерѓосувачки челици во речиси сите корозивни медиуми. Таа, исто така има висока корозија и ерозија замор својства, како и пониска термичка експанзија и повисок коефициент на топлинска спроводливост од аустенитно.

General Properties

Легура 2205 дуплекс нерѓосувачки челик е 22% хром, молибден 3%, 5-6% азот легирани со никел дуплекс нерѓосувачки челик со високо општо, локализирани и отпорност на стрес корозија својства во прилог на висока јачина и одлична цврстина влијание.

Легура 2205 дуплекс нерѓосувачки челик обезбедува спротивставувајќи и пукнатина отпорност на корозија супериорен во однос на 316L или 317L аустенитно нерѓосувачки челици во речиси сите корозивни медиуми. Таа, исто така има висока корозија и ерозија замор својства, како и пониска термичка експанзија и повисок коефициент на топлинска спроводливост од аустенитно.

развлекување е за два пати на аустенитно нерѓосувачки челици. Ова им овозможува на дизајнер да се спаси тежина и го прави легура повеќе цена конкурентна во споредба со 316L и 317L.

Легура 2205 дуплекс нерѓосувачки челик плоча е особено погоден за апликации за покривање на -50 ° F / + 600 ° температурен опсег F. Температурите надвор од овој опсег може да се смета, но треба некои ограничувања, особено за заварени конструкции.

апликации

1.Pressure садови, резервоари, цевки, и разменувачи на топлина во хемиска обработка индустрија

2.Piping, цевки, и разменувачи на топлина за обработка на гас и нафта

3.Effluent чистењето системи

4.Pulp и хартија индустрија дигестори, белење опрема, и акциите на ракување со системи

5.Rotors, навивачите, осовини, и притиснете ролни бара комбинирана сила и отпорност на корозија

6.Cargo резервоари за бродови и камиони

7.Food опрема за обработка

8.Biofuels растенија

Хемиски состав:

 

Cr

Ни

Мо

ко

Nb (+ Ta)

Ti

V

W

Cu

C

Mn

N

Си

P

S

Фе

Ал

мин 19.50 17.50 6,00           0.50     0.18          
Макс 20.50 18.50 6.50           1.00 0.02 1.00 0.22 0,80 0,03 0.01 Бал  

Механички својства:

Белешки:

1, тестирање ќе се врши во согласност со ASTM A370 или EN ISO 6892-1 (цврстина), EN ISO 6506-1 (цврстина)

2, минималните својства цитираше (тестирано на собна температура во надолжната насока)

3, тестирање изведена на секое топи на материјал по серијата третман на топлина

4, дополнителни тестови рутински преземат:

5, ASTM G48A тест на корозија (на 50 ° C) Не вдлабнување (на 20x зголемување) и <4.0g / m2 губење на тежината

Физички својства:

Густина (kg / m3) 8000
Магнетна пермеабилност (20 ° C) <1.05
Јанг модул (kN / mm2) 200
Специфични електрична отпорност, 20 ° C (Ω-m) 0.85
Значи коефициент на термичка експанзија, 20-100 ° C (m / m / degC) 16,5
Специфична топлина, 20 ° C (J / kg.K) 500
Топлинска спроводливост, 20 ° C (W / mK) 13,5